Slachtofferrecht
Izgi Advocatuur is gespecialiseerd in het bijstaan van slachtoffers en nabestaanden van (ernstige) strafbare feiten en voldoet aan de hoge eisen die de Nederlandse Orde van Advocaten en de Raad voor de Rechtsbijstand aan deze specialisatie stellen. Als slachtoffer van een strafbaar feit heeft u niet alleen recht op erkenning en gerechtigheid, maar ook op actieve deelname aan het strafproces. De wet biedt steeds meer mogelijkheden om uw stem te laten horen en schade vergoed te krijgen.
Izgi Advocatuur staat slachtoffers bij in het uitoefenen van hun rechten en zorgt ervoor dat u bij het proces betrokken raakt en niet buitenspel wordt gezet.
Voor u als slachtoffer of nabestaande is deze procedure geheel kosteloos wanneer u slachtoffer bent geworden van een gewelds- of zedendelict of als u een nabestaande bent van iemand die ten gevolge van een geweldsdelict is overleden.
Het strafproces kan voor slachtoffers emotioneel en juridisch complex zijn, laat u daarom bijstaan door een ervaren advocaat. Izgi Advocatuur begeleidt u in elke fase van het proces, van aangifte tot het opstellen van een verzoek tot schadevergoeding en eventuele vervolging van de verdachte.
Slachtoffers/nabestaanden
Informatie over de strafzaak
Slachtoffers/nabestaanden hebben recht op informatie over de voortgang van de zaak, zoals de beslissing van het Openbaar Ministerie, de datum van de zitting, en de straf die wordt opgelegd. Kortom, u heeft recht om op de hoogte te worden gehouden van belangrijk ontwikkelingen in de strafzaak.
Recht om gehoord te worden
Slachtoffers/nabestaanden kunnen hun verhaal doen in de rechtbank, bijvoorbeeld via een slachtofferverklaring. Dit stelt de rechter in staat om de gevolgen van het misdrijf beter te begrijpen.
Schadevergoeding eisen
Slachtoffers/nabestaanden kunnen zich als benadeelde partij voegen in de strafzaak en schadevergoeding eisen voor materiële schade (zoals medische kosten) en immateriële schade (zoals emotioneel leed).
Artikel 12 Sv-procedure
Als slachtoffer van een strafbaar feit verwacht u dat de verantwoordelijke wordt vervolgd. Helaas kan het Openbaar Ministerie besluiten om een zaak te seponeren, bijvoorbeeld wegens onvoldoende bewijs of een opportuniteitsafweging. Dit betekent echter niet dat uw zaak definitief gesloten is.
Op grond van artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering (Sv) kunt u bij het gerechtshof een klacht indienen tegen het besluit van het Openbaar Ministerie om niet te vervolgen. Het gerechtshof beoordeelt dan of vervolging alsnog moet plaatsvinden. Dit biedt slachtoffers/ nabestaanden een extra rechtsmiddel om gerechtigheid af te dwingen.